Thursday, February 9, 2012

kisah lawak mak dan anak =D

Satu petang, pukul 6.30 ptg. Kelihatan seorang makcik dengan anak lelakinya sedang bersantai makan buah mangga masam di tepi sawah.



Anak: Mak, serabut tau bila saya masuk facebook.

Makcik: Hah, kenapa lak?

Anak: Masuk je berlambak tazkirah pasal aurat. Berlambak tazkirah pasal couple haram. Yang pasal aurat tu saya tak kisah sgtlah. Mmg patut pun pompuan wajib tutup aurat. Yang saya tak puas hati, pasal kapel haram ni.

Makcik: Hah, kenapa lak?

Anak: Mak tau kan saya ada makwe. Tu yang buat sy bengang tu. Dorang kata, solusi utk yg dah couple ni adalah kena nikah cepat-cepat.

Makcik: Hah, dah tu?

Anak: Ingat senang ke nak nikah cepat-cepat? Mana nak cari duit lagi. Koman-koman duit nikah overall skrg mencecah RM15ribu. Mana saya nak cari dalam masa setahun dua. Dahlah saya pun tgh jobless ni tgh cari keje tak dapat-dapat. Ni semua salah persatuan mak bapak seMalaysia la yang terlalu mementingkan majlis nikah standard2 beribu2.

Makcik: Dah tu, usahalah sungguh-sungguh lagi cari keje. Keje apa-apa pun boleh. Dorang tak salah, mmg kalau nak kawin kena keluar duit beribu-ribu RM gak. Mana ada kahwin free.

Anak: Keje mmg banyak, tapi keje ngn kerajaan jugak yg stabil. Payah gile plak skang nak dapat keje kerajaan sebab majoriti pun berebut2 nak keje kerajaan.

Makcik: Memilih la plak hang ni. Keje je lah dulu cari tapak, cari pengalaman. Taknak keje, hang sambung je la belajar lagi. Awek tu hang pass je kat orang lain yang lebih memerlukan isteri.

Anak: Aduh, mana boleh mak. Sayang gile kot kat awek tu. Mana nak dapat lagi dalam dunia ni awek secantik tu. Tambah2 saya dahla muka tak hensem, dapat awek cun lak tu. Rugi-rugi. Dorang senangla cakap kat dalam artikel, "tinggalkan, putuskan.." tapi ni melibatkan hati dan perasaan mak. Sob2. Dorang tatau terbakar nanti taman dalam hati ni. Oh! tidak tidak tidak. Taknak clash2. Tanaaaak~~. I love her forever kot.~

Makcik: Dah tu, hang nak duk dalam keadaan lagu ni sampai bila? Sampai hang dapat keje? 

Anak: Err...err..

Makcik: Hang yakin ke awek yang sorang tu lah betul2 jodoh hang? Hang yakin ke dia lah isteri hang nanti? Hang dah istikharah sblm kapel? Mak tak pernah dengar plak cerita org istikharah sblm kapel. (sambil kunyah mangga)

Anak: Mak ni sejak2 main facebook sure dah terpengaruh dengan page "Jom nikah, kapel tak best!" kat fb yang banyak artikel kapel haram ni. Ramai budak-budak remaja dipengaruhi page ntah ape2 tu. Eii..sakit plak hati ni ingat kat page tu. Boring kot tgk perkataan "kapel haram" berulang kali. 

Makcik: Ehem ehem..kalau hang nak tau...

Anak: Ha, apa?

Makcik: Sebenarnya mak la admin or pengasas page tu..kikikiki..

Anak: Apeeeeeeeeeeee~~ ( kunyah mangga laju2 sekali ngn biji2 sekali)

No comments:

Post a Comment

LIKE THIS ON FB

There was an error in this gadget